Ekonomi
Vad är en kunskapsblogg?

Vad är en kunskapsblogg?

Bloggar kan kategoriseras både utifrån vad de handlar om samt hur texterna är skrivna. Det är exempelvis stor skillnad på en privat och personlig blogg samt en kunskapsblogg.

Kännetecknar en kunskapsblogg

De punkter som kännetecknar en kunskapsblogg är bland annat:

  • Faktabaserat

Den information som ges i blogginläggen är faktabaserade och generellt utan personliga reflektioner eller åsikter. Här är det fakta och pedagogiska förklaringar snarare än lättsam personlig stil.

  • Tydlig målgrupp

Alla bloggar har en målgrupp. Det är relativt lätt att avgöra vilken målgruppen som dessa bloggar har. Är det fackspråk och nyheter inom en viss bransch vänder sig troligtvis bloggen mot företagare inom den branschen.

Men det kan lika gärna vara en blogg om investeringar för privatpersoner eller om hur bilar enklast trimmas….

  • Smalt ämne

Generellt har en kunskapsblogg en smal inriktning. Istället för att handla om bilar överlag är det fokus på ett enda bilmärke. Istället för att skriva om allt inom datorer ligger fokus på några få program osv.

Ett exempel

Innovationsrådet.se (ska ej förväxlas med regeringens innovationsråd) är en webbplats med en tillhörande kunskapsblogg. Blogginläggen är alltså av ”kunskapskaraktär” inom innovativa lösningar och företagande. Här finns bland annat inlägg som:

  • 3-d skrivare
  • Moderna tekniska system
  • Innovativa speldatorer
  • Hur städbranschen påverkades av Corona-pandemin

Kunskap – men med vilket syfte?

Med en personlig blogg är det lätt att se vem som är avsändaren (personen som driver bloggen) samt syftet med bloggen. Det handlar generellt om att nå ut till så många som möjligt och öka antalet följare för att i längden kanske till och med kunna leva på den.

Men med en kunskapsblogg är det inte alltid lika uppenbart. Det finns flera bloggar där det inte framgår vilka som står bakom bloggen. Dessutom kan målet med bloggen ibland vara otydlig. Exempelvis kan det vara företag som driver denna blogg för att skapa opinion inom ett ämne eller marknadsföra sina egna produkter och tjänster.

Det är även vanligt med dessa bloggar som vill informera läsarna om rätt ideologi eller vilka partier som missköter sig osv. I detta fall har personen som driver bloggen ett tydligt incitament att sprida kunskap och påverka människor att agera på ett specifikt sätt.

Det kan vara intressant och givande att följa en kunskapsblogg – men var vaksam på vem som står bakom den och vad dess syfte är.

Lars Jakobsson
Senaste inläggen av Lars Jakobsson (se alla)