Ekonomi
Anledningar att spara i ETF

Anledningar att spara i ETF

Nästan alla svenskar sparar i fonder, om inte annat via premiepensionen. Få av oss vet däremot vad en ETF är. Det är lite av en paradox eftersom ETF är ett utmärkt alternativ både till fonder och indexfonder.

Vad är en ETF?

ETF är en förkortning av engelskans Exchange Traded Fund. På svenska översätts ETF med börshandlad fond. Det är alltså en fond som handlas på börsen. Rent tekniskt är det en börshandlad produkt snarare än en fond. De flesta ETF:er saknar aktiv förvaltning utan följer istället ett förutbestämt index.

Snabba affärer

En anledning att välja ETF istället för vanliga fonder är att de går mycket snabbt att handla. Det fungerar ungefär som när du köper aktier. Strax efter att du lagt en köp- eller säljorder går den igenom. Vanliga fonder däremot handlas bara en gång om dagen och det kan ta flera dagar innan innehavet syns på kontot.

Låga avgifter

Det är mycket billigare att köpa ETF:er än att köpa fonder. Förvaltningsavgiften brukar bara ligga på någon bråkdel av en procent. Vissa ETF:er har så låg avgift att de nästan är gratis. På så vis liknar de indexfonder men ETF är faktiskt oftast ännu billigare.

Mycket att välja bland

Antalet börshandlade fonder är mycket stort. Hur många du kan köpa beror på vilken nätmäklare du har. Oavsett vilken du väljer kan du räkna med att hitta hundratals ETF:er. Många handlas i Tyskland eller Frankrike, men det är inget problem med dagens moderna nätmäklare med låga avgifter. Vill du följa börsen i Brasilien, ett index för småbolag eller växande konsumentbolag? De flesta index man kan tänka sig finns i form av börshandlade fonder.

Enkelt sätt att spara på…

Det är ofta smart att inte krångla till det så mycket när det gäller sparande. Att följa olika aktieindex är ofta bättre än att försöka pricka in exakt vilka aktier som kommer att gå bra. Genom att äga börshandlade fonder kan du enkelt bygga upp en robust portfölj. Till exempel kan du ha en ETF som följer Stockholmsbörsen, en global börshandlad fond och någon som är lite mer nischad.

…men ändå smartare än många fonder

De flesta vanliga fonder är antingen aktivt förvaltade eller så följer de ett aktieindex passivt. Bland de börshandlade fonderna däremot finns det flera som har extra finess. De är passiva men har vissa regler som de måste följa. Det kan t.ex. handla om att välja utdelningsaktier som har en viss direktavkastning eller tillväxtaktier som har mer än en viss omsättning per år.

Lars-Olof Axelsson
Senaste inläggen av Lars-Olof Axelsson (se alla)