Ekonomi
Tips för ansvarsfullt lånande med SMS-lån

Tips för ansvarsfullt lånande med SMS-lån

I den digitala tidsåldern har SMS-lån vuxit fram som en lösning för många konsumenter. Dessa lån är framför allt populära bland de personer som är i behov av att kunna låna pengar fort. Med sin snabbhet och bekvämlighet kan lånen dock ibland vara lite som tveeggade svärd. För samtidigt som de erbjuder en omedelbar lösning på dina ekonomiska problem använder vissa personer dem på fel sätt. Läs vidare för att lära dig hur kan låna på ett ansvarsfullt sätt!

6 tips för ansvarsfullt lånande med SMS-lån

Våra bästa tips för ansvarsfullt lånande med SMS-lån är:

  • Analysera ditt behov. Är det brådskande? Innan du ansöker om ett sådant här lån bör du analysera huruvida du verkligen har ett akut ekonomiskt behov. Om behovet rör något som kan vänta kan du överväga att spara ihop till ändamålet eller utröna om det finns andra finansieringsalternativ.
  • Läs det finstilta. Var fullt medveten om de räntor, avgifter och andra kostnader som är förknippade med lånet. Ofta kommer bekvämligheten med ett SMS-lån på bekostnad av högre räntor.
  • Beräkna det totala belopp som ska betalas tillbaka. Förr eller senare ska du betala tillbaka hela det belopp som du har lånat plus ränta. Genom att beräkna det totala belopp som du då ska betala tillbaka får du en tydlig bild av vad du förbinder dig till.
  • Låna bara det du behöver. Det är frestande att låna mer när det finns så mycket pengar som du enkelt kan låna. Men kom ihåg att varje lånad krona är en krona som ska betalas tillbaka med ränta. Låna därför bara det som du faktiskt behöver för stunden.
  • Känn till förfallodagen. Dessa lån har ofta en kortare återbetalningstid. Därför är det viktigt att du känner till när lånet förfaller och att du markerar förfallodagen i din kalender. Sätt gärna även påminnelser i mobilen så att du inte glömmer bort att betala tillbaka ditt lån innan det förfaller.
  • Undvik att ta flera lån. Att jonglera med flera lån samtidigt är en dålig idé som ökar risken för en skuldspiral. Så om du redan har utestående smålån bör du undvika att ta ytterligare ett sådant innan du har betalat av det befintliga.
Lars-Olof Axelsson
Senaste inläggen av Lars-Olof Axelsson (se alla)