Ekonomi
Jämför kreditkort mot varandra snabbt och smidigt

Jämför kreditkort mot varandra snabbt och smidigt

Vi rekommenderar alltid att du jämför kreditkort mot varandra innan du skaffar ett sådant kort. Detta för att du ska kunna välja det kort som passar just dig bäst. Men utifrån vilka faktorer ska du då göra en sådan jämförelse? Läs vidare så berättar vi här nedanför vad du bör kika lite extra på och hur du bör resonera!

Jämför kreditkort mot varandra utifrån dessa faktorer

När du jämför kreditkort mot varandra är det viktigt att du gör detta utifrån ett antal förutbestämda faktorer. Du kan till exempel vilja att basera din jämförelse på faktorer som dessa:

  • Årsavgift. Årsavgiften är en avgift som du betalar varje år bara för att ha ditt kort. Långt ifrån alla kort har en årlig avgift, men de som har detta är ofta lite bättre än de övriga. De har nämligen vanligtvis lite extra förmåner och fördelar som gör dem värda sin årsavgift. Det kan till exempel röra sig om kort som ger dig en cashback eller någon annan särskild förmån. Värt att notera är dock att du inte kan få tillbaka årsavgiften på något sätt – därför bör du jämföra äpplen med äpplen och päron med päron.
  • Övriga avgifter. När du jämför kreditkort mot varandra kommer du upptäcka att de allra flesta kort även har andra slags avgifter. Vissa av dessa kan du dock undvika ganska enkelt, beroende på vilka avgifter det rör sig om. Utöver ovan nämnda årsavgift är förseningsavgifter och växlingsavgifter två vanliga exempel. Därför är det viktigt att du noggrant läser igenom villkoren innan du skaffar ett kort. Detta för att säkerställa att du slipper påföras onödiga avgifter.
  • Ränta. Ett kreditkort har en ränta som du påförs när du inte betalar hela din skuld på en och samma gång. Ibland kan du ges en lite lägre ränta som ett kampanjerbjudande under de första månaderna. Vissa kort ger dig också upp till 60 dagar eller så räntefritt på obestämd tid. Men räntan är såklart viktigt att jämföra när du kikar på olika kort. Ju lägre desto bättre är förstås en bra tumregel att förhålla sig till.