Ekonomi
Frågor och svar om smslån med helgutbetalning

Frågor och svar om smslån med helgutbetalning

Den som behöver snabba pengar på en helgdag kan överväga ett smslån med helgutbetalning på lördag & söndag. Det finns flera långivare som erbjuder det – men det är långt ifrån alla. I den här texten samlar vi ett antal frågor och svar, så att den som är intresserad snabbt kan lära sig lite mer.

Innehåll:

  • Hur fungerar det?
  • Hur ansöker jag?
  • Titta på effektiv ränta
  • Hur dyrt är det?

Hur fungerar det?

Det fungerar precis som ett vanligt smslån, med skillnaden att du kan ansöka även på helgdagar. Gemensamt för långivare som erbjuder smslån med helgutbetalning är att ansökningsprocessen ofta är snabb, där du får svar så fort du har signerat med Bank-ID. Givet att det finns ett samarbete mellan kreditgivaren och den bank du är kund hos, så brukar det bara ta någon timme innan pengarna finns hos dig.

Hur ansöker jag om ett smslån med helgutbetalning?

Ett smslån med helgutbetalning är enkelt att ansöka om – det är just det som är poängen med snabblån. Ett tips är att först jämföra olika lån och deras kostnader. Tänk på att titta på den effektiva räntan, och inte bara den nominella.

Det finns en rad olika webbplatser där du snabbt och enkelt kan jämföra olika lånegivare. Ofta är det bara att klicka dig vidare därifrån, och på målsidan väntar en enkel ansökningsprocess. Inte sällan är det bara fråga om att skriva in det lånebelopp du önskar, fylla i dina uppgifter och signera med BankID. På många hemsidor finns en kalkylator, så att du tydligt ser vilken ränta du kan komma att få om din ansökan blir godkänd.

Titta på den effektiva räntan

Den effektiva räntan visar vad lånet kommer att kosta dig, med alla avgifter inkluderade. Den nominella räntan är den procentandel av lånet som du betalar. Ett lån som har en hög nominell ränta kan alltså vara billigare än ett lån med låg nominell ränta – till exempel om det sistnämnda lånet har höga avi- eller uppläggningsavgifter.

Är det dyrt?

Generellt är smslån med helgutbetalning högkostnadskrediter – alltså dyra lån. En snabb titt på en jämförelsesida visar att den effektiva räntan kan ligga på allt mellan ungefär 50 procent till flera hundra procent. Lån med lång löptid brukar ge ett lägre belopp att betala per månad – samtidigt som det totala beloppet att betala för lånet dock blir högre.

Gunborg Olofsson
Senaste inläggen av Gunborg Olofsson (se alla)