Ekonomi
Såhär mycket bonus ger ett kreditkort

Såhär mycket bonus ger ett kreditkort

Bland dagens kortutgivare finns det många som belönar sina kunder med bonus när de handlar. En del ger en viss procentsats på alla köp, medan andra ger specifik bonus för köp hos en viss återförsäljare. Hur bonussystemet fungerar varierar mellan olika kreditkort, men det ska alltid finnas information att ta del av om hur mycket bonus det aktuella kreditkortet ger. Detta är en form av nudging för att styra kunden till att handla hos sin samarbetspartner, men många gånger är det ändå de köp som konsumenten skulle ha gjort. Så varför inte tjäna in en bonus på samma gång?

Så fungerar det att handla på kredit

Många är lite nervösa inför att skaffa sitt första kreditkort, och oroliga för att kostnaderna ska skena iväg okontrollerat, men med ett sunt ekonomiskt tänk så blir det i regel inte svårare än att använda ett kontokort. Den som är orolig för att konsumera över sin budget kan i många fall också begränsa hur mycket kortet får användas under en månad. Självklart är det viktigt att inte falla för alltför många frestelser på samma gång, utan att fundera ett extra varv på om pengarna räcker till. Med kreditkortet kommer en räkning i slutet av månaden, där alla inköp står med, och den ska betalas precis som ens övriga räkningar. Såhär mycket bonus ger ett kreditkort, här finns information om denna fråga.

Tre olika bonusfunktioner med kreditkort

  • Bonus på varje köp. Som det låter så ger kreditkortet bonus för alla inköp, oftast rör det sig om en lägre procentsats på upp till 1 %, som innebär att varje spenderad krona ger några ören tillbaka.
  • Bonus på resor. Det är relativt vanligt att flygbolag ger ut kreditkort, som förstås ger extra bra villkor vid köp av resor. Ofta erbjuder de också bra försäkringar, något som kan vara väldigt värdefullt för den som reser mycket.
  • Bonus på köp hos kortutgivarens samarbetspartners. Denna variant kan ge otroligt bra bonus när kunden handlar hos en partner till kortutgivaren. Detta är förstås ett knep för att styra konsumtionen, men varför inte ta del av ett bättre erbjudande när man ändå behöver handla.
Hans-Olof Åberg
Senaste inläggen av Hans-Olof Åberg (se alla)