Ekonomi
Vad är ett aktietips?

Vad är ett aktietips?

Det finns flera sidor på nätet som publicerar aktietips. I korthet innebär det köprekommendationer på specifika aktier. Men dessa kan rekommenderas av lite olika orsaker och det är viktigt att alltid själv göra egen research och bilda sig en egen uppfattning.

Aktietips brukar innehålla…

 • Vilken aktie som rekommenderas
  Det första som nämns i ett aktietips är vilken aktie rekommenderas. Det kan exempelvis vara Volva A eller SEB. Redan i detta läge kan därmed läsaren välja att läsa vidare eller avvisa tipset exempelvis utifrån att investeraren enbart söker aktietips inom vissa kategorier.
 • Riktkurs
  Med riktkurs menas vad en aktie ”borde” kunna handlas för om analysen stämmer. Exempelvis kan ett tips handla om Ericsson när aktien har en kurs på 300 kr. Om analysen anger att företaget delvis är undervärderat och att de borde kunna nå upp till en nivå till 330 kr innebär det därmed att detta är riktkursen.

  Gällande riktkurs är det viktigt att som investerare se på tidshorisonten. Förväntas företaget nå denna nivå inom några månader, ett par år eller är det bara ett allmänt riktmärke?

 • Analys
  Grunden i en aktieanalys är en analys av företaget. Detta både utifrån marknad, konkurrenter, produkt och prisnivå. På denna punkt kan det däremot skilja extremt mycket. En del analyser är enbart på några meningar och anger att företaget förväntas växa medan andra utgår från flera olika nyckeltal och jämför mot liknande företag på marknaden.

Viktigt med egen analys

Aktietips bör primärt användas som inspiration och inte som en enskild köprekommendation. Det viktigaste är att alltid själv göra en egen analys.

Är det bra analyser?

Alla kan skriva ett aktietips – och minst hälften kommer att lyckas. Detta utifrån att det bara finns två utfall över en längre tid, antingen går aktien upp eller ner. Det går därmed inte att ange att en person är duktig på analys bara genom att se på en, eller ett fåtal, tips. Det behövs helt enkelt större statistiskt underlag.

Vid en granskning bör alltså ett stort antal tidigare aktietips ställas mot dess utfall. Det handlar inte enbart om att analysen varit rätt gällande upp eller nedgång utan även hur nära förutspådd riktkurs som aktien nått. Om detta sker på ett hundratal olika tips blir det lättare att avgöra vilka som faktiskt ger bra tips och vilka som bara lyckas med ungefär hälften – vilket alla kan göra bara genom att chansa vilt.

Stefan Olofsson
Senaste inläggen av Stefan Olofsson (se alla)